top of page

Što kada nam je svejedno?

Što se s vremenom dogodi s osjećajima?

Da li promjena osobnosti može donijeti otuđenje dvoje ljudi?

Često mislimo kako je nakon zaljubljivanja sve riješeno. Upoznamo osobu, zatitramo, divimo se jedno drugome i smatramo kako nakon toga slijedi samo ljubav, sklad i razumijevanje. Nema se više što reći ni napraviti. Međutim, s godinama se izredaju događaji koji ne idu baš tome u prilog. I onda počinjete analizirati, davati po zaslugama. Birate ono ugodno, dobro za sebe. Započinju površni razgovori i distanca. Sve je manje zajedničkih aktivnosti i druženja izvan rutine doma. Sa smiješkom izvodite svoju predstavu. Ne znam ni jedan par koji nije prošao tu fazu opadanja. U tom trenu većina parova to prihvaća kao normalno, kao dio veze, proći će itd. I tu nastaje kvaka! Tada upadnu u klopku i uđu u fazu kada im postane svejedno. A kada vam je svejedno život vam nema smisla. Nebitno vam je tko ste, što želite, kako izgledate, što osjećate…gubite sjaj. To u konačnici znači da je završio i taj odnos s drugom osobom i vaš odnos prema samom sebi. Počinje životarenje.

Da bismo izbjegli ravnodušnost, koja je apsolutno nepoželjna, potrebno je vratiti se svom izvoru. Potrebno je svakodnevno propitkivanje, o sebi za početak.

  • Kako ste se našli tu gdje jeste?

  • U kojem se trenutku to dogodilo?

  • Kada u sebi tražite ono najbolje, što vidite?

  • Kada u sebi tražite ono najgore, što vidite?

  • Što možete raditi češće, a što prestati raditi da biste postigli unutarnji sklad?

  • Što možete raditi drugačije da postignete taj sklad?

  • Kada ste najemotivniji? Itd

U tim trenutcima partnera pustite na miru. Inače se fokusirate na problem i vrtite u krug. Pokušajte svjesnim odabirom stvarati svoju stvarnost. Svjesno kreirajte život! Počnite s malim promjenama npr. ritualima. S njima ćete unijeti radost u svoju svakodnevicu. Razvijajte nježnost prema sebi i ugađajte si. To će vas osnažiti, ispuniti. Tek kada ste pronašli odgovore na važna pitanja o sebi krenite s propitkivanjem partnera. Jer tada ste oboružani svjesnošću koja može pomoći i drugoj strani. Zajedno osvijestite da su vam kao paru potrebni i strast, i razgovori, i zagrljaji, i dosada, i svađe, i jutarnja kava, i otkrivanje novih stvari…što god. Jer kada vam postane svejedno, onda je najčešće prekasno za spašavanje odnosa.

Molim vas kada dođete do faze opadanja u odnosu nemojte ishitreno reagirati. Duboko udahnite i prođite kroz proces koji sam opisala. To u konačnici može donijeti i odluku o prekidu veze, nebitno. Ono što je bitno jest činjenica da ste odluku donijeli svjesno. Nije vam se dogodila već ste prošli kroz kreativnu fazu koja nosi zadovoljstvo. Na tom putu će se izroditi i raznorazni strahovi koje ćete trebati premostiti. Ali opet kažem nebitno. Jer u konačnici će vaš prvotni softver dobiti poboljšanu verziju koja uvijek ide uz pronalaženje boljih alata za rukovanje vlastitim životom.


13 views0 comments

Comments


bottom of page